About me

Προσωπικά στοιχεία
Ονοματεπώνυμο Τσιάκα Δήμητρα
Ημ/νία – Τόπος γέννησης 04/03/1961 – Λαμία
Υπηκοότητα Ελληνική
Οικογενειακή κατάσταση Έγγαμη με 2 τέκνα
e-mail: info@dtsiaka.gr

Εκπαίδευση
Προπτυχιακές σπουδές Πτυχίο Φιλοσοφικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Περίοδος 10/1982 – 4/1987.

Μεταπτυχιακές σπουδές «Θεατρικές Σπουδές»,
Περίοδος 10/2012 – 31/ 7/2014.

Διδακτορικές σπουδές

Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Παιδαγωγική σχολή – τμήμα Νηπιαγωγών με θέμα : Στα Καλλιτεχνικά Μαθήματα και στη διδασκαλία της Θεατρικής Αγωγής στο υπάρχον εκπαιδευτικό πλαίσιο.
5/2018 –

Συγγραφικό έργο

2019-  Συγγραφή βιβλίου, με τίτλο: «Ο μύθος μέσα στο θέατρο».  Έκδοση από τον Εκδοτικό οίκο αφοί Κυριακίδη, ISBN:978-960-602-234-0 έτος:2019.

2020-  Συγγραφή Λογοτεχνικού μυθιστορήματος , με τίτλο: «Η Λεωφόρος των φυλακών».  Έκδοση από τον Εκδοτικό οίκο αφοί Κυριακίδη, ISBN: 978-960-602-259-3 έτος:2020

2018-20/09 Δημοσίευση άρθρου στην Αγγλόφωνη Διεθνή Ηλεκτρονική περιοδική έκδοση «Sciences of Education» με τίτλο «The multifaceted role of teaching Music at School: approaching other sciences through this art» στο http://periodiko.inpatra.gr

2019-14/01 Δημοσίευση άρθρου στη Διεθνή Ηλεκτρονική περιοδική έκδοση «Θεωρία και έρευνα στις επιστήμες της αγωγής» με τίτλο: «Η αναβάθμιση και η επέκταση του Επαγγελματικού Προσανατολισμού ως ολοκληρωμένη Υπηρεσία συμβουλευτικής υποστήριξης έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτεί τις ανθρωπιστικές σπουδές και να ενισχύει τις θεατρικές επιστήμες» στο http://periodiko.inpatra.gr

2019-04  Δημοσίευση άρθρου στην Αγγλόφωνη Διεθνή Ηλεκτρονική περιοδική έκδοση με τίτλο «Mythology provides the theatre with original works and the theatre, in turn, assists to the better understanding of mythological texts during the teaching process in education» στο http://periodiko.inpatra.gr

2020-02/17 Δημοσίευση άρθρου στη Διεθνή Ηλεκτρονική περιοδική έκδοση «Γλώσσα και    Λογοτεχνία» με τίτλο: «Η δραματοποίηση της δημιουργικής γραφής στο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Μια διαχρονική έρευνα της πορείας της από το δράμα ως το μεταμοντέρνο θέατρο και η προσφορά της μέσα στο σχολείο» στο http://periodiko.inpatra.gr

2017 – Συγγραφή Λογοτεχνικού μυθιστορήματος, με τίτλο: «Θα σε κάνω Βασίλισσα».  Έκδοση από Εκδοτικό οίκο αφοί Κυριακίδη,ISBN:978-960-602-183-1   έτος:2017.

Θεατρικές Δραστηριότητες – Βραβεύσεις
1994 – Έπαινος από τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου για τη σκηνοθεσία, την οργάνωση και την παρουσίαση του θεατρικού έργου: «Ελίζα» της Ξένιας Καλογεροπούλου, στο Δημοτικό θέατρο Διδυμοτείχου, με τη θεατρική ομάδα του 2ου Λυκείου Διδυμοτείχου.
2016 – Βραβείο «Καλύτερων Κουστουμιών και Σκηνικών», και Διάκριση για την «Ευαισθητοποίηση σε Σύγχρονα Κοινωνικά Θέματα» για τη συμμετοχή του 5ου Γυμνασίου Λαμίας στο project: «Μαθαίνοντας επιστήμη μέσα από το Θέατρο (2)», υπό την αιγίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. Συγγραφέας του πρωτότυπου σεναρίου και οργανώτρια της συνολικής παρουσίας της θεατρικής παράστασης. https://www.youtube.com/watch?v=cauG_4BuoEo

2017 – Διασκευή και Σκηνοθεσία του πρωτότυπου έργου «Ελένη» του Ευριπίδη και διεθνής διάκριση στο 7ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη 2018.
2018- Διασκευή, Σκηνοθεσία και Παρουσίαση στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας του έργου του Μ. Μπρέχτ «Ο κύκλος με την κιμωλία» με μαθητές του 5ου Γυμνασίου Λαμίας.
Χόμπι: Σχεδιασμός και κατασκευή των θεατρικών κοστουμιών. Όλα τα κοστούμια των παραστάσεων είναι σχεδιασμένα από την Δήμητρα Τσιάκα.

Συνεργάτες:
1. «Ωδείο εν Ωδαίς» του Κ. Δημήτρη Λόζου.
• Βιολί : Λόζος Δημήτρης
• Κιθάρα: Νέλλας Κώστας
• Κιθάρα: Μανταλόβας Ευθύμιος
• Λαούτο: Πουλίτσας Πύρρος
• Καβάλι: Κουτής Δημήτριος
• Πιάνο: Ευγενία-Μιχαέλα Γκουλέτσου
• Τραγούδι: Μαριάννα Αγγελακάκη
2. Χορογράφοι:
• Σκαρμούτσου Αγγελική, Γυμνάστρια
• Νασιοπούλου Χρύσα και το
• Little woman’s club
3. Νίκος Παπαγεωργίου: Υπεύθυνος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λαμίας.
4. Σύνδεσμος Φιλολόγων Φθιώτιδας.
5. Πρώην σύμβουλος των Φιλολόγων: Μακρή Χρυσούλα
6. Κοστούμια:
• Κουτσούμπα Ειρήνη
• Τρίγκα Μαίρη.
7. Σκηνοθέτης: Βάσια Βορρίση
8. Συνεργάτης στη συγγραφή πρωτότυπου έργου: Χαρίκλεια Κοκοσάρη, Μαθηματικός

Ευχαριστώ θερμά το Δήμο Λαμίας και την Αντιδήμαρχο των εκπαιδευτικών θεμάτων Βίβιαν Αργύρη, που μας παρέχει το Θέατρο και την αίθουσα εκδηλώσεων και μας στηρίζει οικονομικά.
Τις τεχνικές του θεάτρου διδάχθηκα στο θεατρικό εργαστήρι «ΠΑΥΣΙΣ» με εμψυχωτή και εκπαιδευτή τον επίκουρο καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Σίμο Παπαδόπουλο στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Επίσης συνέβαλε τα μέγιστα στην εκπαίδευσή μου η επίκουρη καθηγήτρια κ. Μαρία Δημάκη-Ζώρα στο ΕΚΠΑ.
Και τέλος ο επιβλέπων καθηγητής μου στο διδακτορικό κ. Σταμάτης Γαργαλιάνος, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Παιδαγωγική σχολή – τμήμα Νηπιαγωγών.